Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ОГЛЯД ЗМІ. Коли продана іпотечна квартира може бути повернута попередньому власнику

24 січня 2024, 12:45

Блог судді Великої Палати Верховного Суду Олега Ткачука для порталу ЛІГА.net

Велика Палата Верховного Суду сформувала правову позицію відповідно до якої фізична особа у будь-якому статусі не наділена правом надавати фінансові послуги, зокрема за кредитним договором, оскільки такі надаються лише спеціалізованими установами, якими є банки, або інші установи, які мають право на здійснення фінансових операцій та внесені до реєстру фінансових установ. Відступлення права вимоги за кредитним договором на користь фізичної особи суперечить положенням Цивільного кодексу України, оскільки для зобов`язань, які виникли на підставі кредитного договору, характерним є спеціальний суб`єкт, а саме кредитор - банк або інша фінансова установа.

Важливість висновків Великої Палати Верховного Суду вимагає особливої уваги тих людей, які купують іпотечну нерухомість, оскільки у постанові окреслено умови за яких така нерухомість може бути повернута попередньому власнику.

Задоволення позовної вимоги про витребування квартири, на думку суду, є пропорційним меті захисту прав власників, враховуючи, зокрема, те, що вимоги закону до відчуження іпотечного майна та прав вимоги за кредитним й іпотечними договорами були або мали бути відомими тому, хто купує майно, щодо якого є спір. Ці вимоги є чіткими та доступними, а їхня дія - передбачуваною. Судова практика Верховного Суду щодо неможливості відчуження таких прав вимоги на користь фізичних осіб є сталою впродовж тривалого часу та відкритою для ознайомлення у Єдиному державному реєстрі судових рішень. Крім того, перед придбанням квартири кінцевий набувач може ознайомитися з даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, встановити історію вибуття квартири з володіння її власників. Отже, проявивши обачність, він має можливість самостійно чи з допомогою фахівця у галузі права дізнатися про те, що продавець не міг набути право власності на квартиру, а тому і не мав права її відчужувати.

Придбавши квартиру у такої особи, останній покупець теж не набуває право власності на неї. Зареєструвавши це право за собою, він стає лише  її володільцем, а право володіння разом із правами користування та розпорядження квартирою надалі належать її власникам. Йдучи на ризик із придбанням майна в особи, яка зареєструвала своє право власності на нього, але за законом не могла таке право набути, кінцевий набувач несе ризик настання негативних наслідків придбання квартири у її незаконного володільця.

У випадку витребування квартири з володіння кінцевого набувача законодавство України надає йому додаткові ефективні засоби юридичного захисту. Такий набувач не позбавлений можливості відновити своє право, зокрема, пред`явивши вимогу до особи, у якої він придбав квартиру про стягнення сплаченої її вартості.

Позиція Великої Палати відображена у постанові з якою можна ознайомитися за адресою.

Портал ЛІГА.net