Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Велика палата КСУ розпочне розгляд справи щодо конституційності окремих положень Закону України "Про судоустрій і статус суддів"

04 липня 2019, 10:00

4 липня о 10:00 Велика палата Конституційного Суду України на пленарному засіданні у форміписьмового провадження розпочне розгляд справи за конституційним поданням 51 народного депутата України щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень другого речення частини четвертої статті 54, частини дев'ятої статті 56 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 2 червня 2016 року № 1402–VIII (далі – Закон).

Суть питання

Оспорюваними положеннями Закону передбачено, що суддя, який перебуває на посаді, не може бути кандидатом на виборні посади в органах державної влади (крім судової) та органах місцевого самоврядування, а також брати участь у передвиборчій агітації (друге речення частини четвертої статті 54). Крім того, суб’єкт звернення оскаржує положення частини дев'ятої статті 56 Закону, згідно з яким, суддя до свого звільнення з посади або припинення повноважень не може бути нагороджений державними нагородами, крім нагород за проявлену ним особисту мужність і героїзм в умовах, пов’язаних із ризиком для життя.

Обґрунтовуючи свої твердження, суб’єкт права на конституційне подання зазначає, що положення другого речення частини четвертої статті 54 Закону «являє собою довільне та розширене тлумачення вимог частини другої статті 127 Конституції України, якими суддів фактично позбавлено пасивного виборчого права». Крім того, у конституційному поданні наголошується, що положеннями частини дев’ятої статті 56 Закону закріплено дискримінацію суддів відносно решти представників влади в Україні на предмет відзначення їх державними нагородами.

На думку авторів клопотання, положення другого речення частини четвертої статті 54 Закону не відповідають статтям 8, 22, 24, 38, 64, 127 Конституції України, а положення частини дев’ятої статті 56 Закону суперечать статтям 1, 8, 9, 21, 22, 23, 24, 92 Основного Закону України.

 

За повідомленням прес-служби суду