Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Олексій Маловацький: Неприпустимо, щоб у країні, де живе 42 мільйони громадян, було 4 тисячі суддів

09 липня 2020, 17:17

Важливою складовою реформування судової системи є вдосконалення судового адміністрування – визначення належної кількості суддів та врегулювання питання навантаження суддів. На цьому наголосив заступник Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький в коментарі журналісту інтернет-видання «РБК-Україна».

«ВРП виступає за послідовне реформування та прогнозовані позитивні зміни. Необхідно аналізувати недоліки в діяльності судів і виправляти їх. Потрібно визнати, що протягом 30 років постійного реформування вітчизняної судової системи ніколи не розглядалося питання належного адміністрування судової системи, а саме  забезпечення  прийнятних умов роботи суддів, тобто посильного навантаження» – зазначив Олексій Маловацький.

На його думку, три – чотири тисячі справ на рік є надмірним навантаженням судді: «Це не той обсяг, який дає можливість судді розібратися зі справою. За таких умов ми не можемо говорити про якість судового рішення, адже суддя не здатен навіть прочитати такий масив матеріалів. А якщо неможливо забезпечити якість судового рішення, зникає довіра до суду і починаються розмови про загальну недовіру до судової влади та про запит на звільнення всіх суддів. Але чомусь ніхто не ставить питання про необхідність удосконалення  судового  адміністрування – забезпечення необхідної кількості  суддів у судах та посильного навантаження на суддів. Неприпустимо, щоб у країні, де живе 42 мільйони громадян, було 4,6 тисячі суддів. Адже впродовж 2019 року в суди України надійшло близько 1,5 мільйона справ, у зв’язку із чим навантаження одного судді становило 326 справ. Це суттєво перевищує навантаження у 215 справ, рекомендоване експертами Програми USAID «Нове правосуддя» – наголосив заступник Голови ВРП.

Олексій Маловацький висловив впевненість, що розблокувати процес призначення, переведення, завершення кваліфікаційного оцінювання суддів дасть змогу невідкладне ухвалення законопроєкту «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування» № 3711. На його думку, це дасть можливість нарешті налагодити роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та пришвидшить вирішення проблеми забезпечення судів кадрами.

Відповідно до положень законопроєкту Вищою радою правосуддя для проведення конкурсу на зайняття посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України утворюється конкурсна комісія та затверджується її персональний склад. До складу конкурсної комісії входять три особи із числа суддів або суддів у відставці, запропоновані Радою суддів України, та три особи із числа міжнародних експертів, визначені Вищою радою правосуддя на підставі пропозицій міжнародних та іноземних організацій, які надають Україні міжнародну технічну допомогу чи провадять свою діяльність у сфері юстиції та/або у сфері судової влади, та/або у сфері запобігання і протидії корупції, – розповів Олексій Маловацький.

Відповідаючи на запитання, чи може статися так, що міжнародні  організації знову не делегуватимуть своїх кандидатів до конкурсної комісії з добору членів ВККСУ, заступник Голови ВРП зауважив: «Як представник у переговорному процесі щодо виконання Україною зобов’язань за міжнародними договорами перед Європейським Союзом і Радою Європи можу стверджувати, що  міжнародні організації нададуть своїх представників до складу комісії з відбору членів ВККСУ, якщо процес створення ВККСУ буде прозорим і цей орган буде безперебійно працювати впродовж передбаченого законодавством строку. Інші застереження від наших міжнародних партнерів – чи щодо якихось умов МВФ, чи щодо чогось іншого – не лунають». 

Заступник Голови ВРП позитивно оцінив наявність у законопроєкті запобіжника, який надасть змогу створити конкурсну комісію навіть тоді, коли до її складу не будуть делеговані міжнародні експерти. Законопроєкт передбачає: якщо суб'єкти формування конкурсної комісії у визначений строк не запропонують осіб до складу конкурсної комісії чи запропонують недостатню кількість кандидатів для формування повноважного складу конкурсної комісії, таких кандидатів протягом п'ятнадцяти днів має запропонувати Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

«Дуже сподіваюся, що після ухвалення законопроекту ми разом із міжнародними партнерами сформуємо конкурсну комісію, і робота ВККСУ розпочнеться» – зазначив Олексій Маловацький.

Вища рада правосуддя