Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Співпраця між Україною та Євросоюзом у сфері свободи, безпеки та юстиції продовжується

09 липня 2020, 12:39

8 липня в онлайн-форматі (Брюссель – Київ) відбулось Шосте засіданні Підкомітету з питань свободи, безпеки  та юстиції Комітету асоціації між Україною та Європейським Союзом.

Під час обговорення питань, присвячених впровадженню реформи сектору юстиції та суміжних інституцій, заступник Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький поінформував представників Європейської Комісії та Європейської служби зовнішніх справ про актуальний стан впровадження судової реформи в Україні, а також роль Вищої ради правосуддя у цьому процесі.

Олексій Маловацький зосередив увагу слухачів на заходах, які вживаються Вищою радою правосуддя у подоланні викликів, що постали перед судовою владою України у зв’язку з припиненням повноважень Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та загостренням кадрового дефіциту в судах після ухвалення Закону України № 193-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування».

Крім того, предметом обговорення на засіданні стали питання, пов’язані з результатами запровадження для громадян України безвізового режиму з країнами ЄС, співробітництвом між Україною та Євросоюзом у сфері боротьби з корупцією, захисту персональних даних, запобігання та боротьби з організованою злочинністю, управління кордонами та міграції тощо.

Українську делегацію, яка взяла участь у заході, очолила заступник Міністра юстиції з питань європейської інтеграції Валерія Коломієць. Крім того, в засіданні взяли участь представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Офісу Генерального прокурора, Служби безпеки України, Національної поліції України, Державного бюро розслідувань, Національного агентства з питань запобігання корупції, Вищого антикорупційного суду, Верховного Суду, Державної міграційної служби України, Державної митної служби України та інших державних органів України.

Від Євросоюзу участь у засіданні взяли представники Європейської служби зовнішніх справ (ЄСЗС) та Представництва Європейського Союзу в Україні, Європейської Комісії та Консультативної місії Європейського Союзу (КМЄС) в Україні.

За підсумками зустрічі сторони узгодили проєкт Операційних висновків щодо свободи, безпеки та юстиції, про результати виконання яких буде поінформовано на наступному засіданні Підкомітету.

Довідково: Підкомітет з питань свободи, безпеки та юстиції Комітету асоціації Україна – ЄС – це основний робочий орган, що координує розвиток діалогу між Україною та ЄС у сфері свободи, безпеки та юстиції створений рішенням Ради асоціації між Україною та ЄС від 15 грудня 2014 року № 2/2014.

Вища рада правосуддя