Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП продовжила строк тимчасового відсторонення судді Рахівського районного суду Закарпатської області Тулика І.І. від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності

23 травня 2019, 15:41

Вища рада правосуддя 23 травня 2019 року розглянула клопотання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Назара Івановича про продовження строку тимчасового відсторонення судді Рахівського районного суду Закарпатської області Тулика Івана Івановича від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Наталія Краснощокова поінформувала, що до Вищої ради правосуддя 20 травня 2019 року надійшло клопотання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н.І. про продовження строку відсторонення судді Рахівського районного суду Закарпатської області Тулика Івана Івановича від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

Клопотання подано з дотриманням вимог, визначених Кримінальним процесуальним кодексом України та Законом України «Про Вищу раду правосуддя».

У клопотанні зазначено, що 28 грудня 2018 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про кримінальне провадження  щодо Тулика І.І. за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених частиною третьою статті 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою), частиною другою статті 369² (зловживання впливом) Кримінального кодексу України.

Заступником Генерального прокурора – керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницьким Н.І. 25 березня 2019 року складено повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 368 КК України, яке того самого дня оголошено та вручено підозрюваному Тулику І.І.

Суддя Тулик І.І. підозрюється у проханні та одержанні службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди для себе за вчинення в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, дій з використанням наданого особі службового становища.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 2 квітня 2019 року тимчасово, до 25 травня 2019 року, суддю Рахівського районного суду Закарпатської області Тулика І.І. відсторонено від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

Зазначаючи мотиви необхідності продовження строку тимчасового відсторонення судді Тулика І.І. від здійснення правосуддя, заступник Генерального прокурора – керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницький Н.І. вказав про існування обставин, які стали підставою для тимчасового відсторонення судді.

Зазначив, що подальше перебування Тулика І.І. на посаді судді Рахівського районного суду Закарпатської області може призвести до негативних наслідків. Зокрема, він зможе вживати заходів щодо знищення чи спотворення речей і документів, які можуть бути доказами вчинення кримінального правопорушення, яке розслідується.

Так, Тулик І.І., як безпосередньо, так і з огляду на наявність у нього знайомств, здійснюючи вплив на інших суддів Рахівського районного суду Закарпатської області, може знищити чи спотворити оригінал матеріалів справи про стягнення боргу за договором позики (розпискою), а також матеріалів адміністративної справи за частиною першою статті 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Продовжуючи здійснювати правосуддя, суддя Тулик І.І. матиме можливість впливати на інших учасників кримінального провадження, а саме свідків, помічників та секретарів Рахівського районного суду Закарпатської області, які з ним працюють та перебувають у нього в підпорядкуванні, а також інших свідків у кримінальному провадженні із числа працівників суду, більшість з яких наразі не допитано.

Перебування Тулика І.І. на посаді судді створює загрозу впливу на свідків та підбурювання вказаних осіб до надання неправдивих показань або відмови від їх надання з метою уникнення підозрюваним кримінальної відповідальності. Крім того, під час допиту Тулик І.І. відмовився надавати будь-які пояснення по суті повідомленої йому підозри.

У клопотанні також зазначено, що Тулик І.І. порушив присягу судді та вчинив тяжкий корупційний злочин, за який законом передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років, що унеможливлює здійснення ним правосуддя від імені України.

Також вказано, що сторона обвинувачення не мала можливості забезпечити досягнення цілей, заради яких було застосовано тимчасове відсторонення від здійснення правосуддя, іншими способами протягом дії попереднього рішення.

У розгляді зазначеного питання взяла участь представник Генеральної прокуратури України – прокурор п’ятого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України Наталя Висоцька (на фото), яка підтримала доводи клопотання про продовження строку відсторонення судді.

З урахуванням зазначеного Вища рада правосуддя ухвалила клопотання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н.І. задовольнити. Продовжити до 23 червня 2019 року строк тимчасового відсторонення судді Рахівського районного суду Закарпатської області Тулика І.І. від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

 Прес-центр судової влади України