Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Притягнуто до адмінвідповідальності батька за невиконання обов’язків щодо виховання неповнолітнього сина

22 травня 2019, 14:59

Дергачівським районним судом Харківської області притягнуто до адміністративної відповідальності батька 13-річної дитини, яка 30 березня 2019 року керувала транспортним засобом.

Місце мали події у селищі міського типу Пересічне Дергачівського району Харківської області коли неповнолітній приїхав на АЗС. Оператором авто-заправки за кермом автомобіля було помічено неповнолітню особу. Переконавшись, що дорослих в автівці немає, заправляти автомобіль працівники відмовилися.

Адміністративна відповідальність за невиконання батьківських обов’язків передбачена статею 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КУпАП). Норми КУпАП носять бланкетний характер, тобто «відсилочний», так би мовити відсилає нас до іншого нормативно-правового акту, яким і передбачений обов’язок батьків вчиняти певні дії щодо виховання своїх дітей. Наприклад у відповідності до вимог статті 150 Сімейного Кодексу України батьки зобов’язані забезпечити здобуття дитиною повної середньої освіти, готувати її до самостійного життя, піклуватися про здоров’я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток. Також норми, які регламентують обов’язок батьків піклуватися про своїх дітей містяться у Законі України «Про охорону дитинства». Саме за порушення вказаних норм права і наступає адміністративна відповідальність за статтею 184 КУпАП, тобто утворюються певні правовідносини між державою і громадянином.

 У розумінні положень частини першої статті 18 Конвенції про права дитини, батьки або у відповідних випадках законні опікуни несуть основну відповідальність за виховання і розвиток дитини.

Частина третя статті 184 КУпАП передбачає адміністративну відповідальність батьків або осіб, які їх замінюють, за вчинення неповнолітніми віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років правопорушення, відповідальність за яке передбачено цим Кодексом, крім порушень, передбачених частинами третьою або четвертою статті 1734 цього Кодексу.

Відповідно до частини першої та шостої статті 12 Закону України «Про охорону дитинства» виховання в сім'ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов'язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров'я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за порушення прав і обмеження законних інтересів дитини на охорону здоров'я, фізичний і духовний розвиток, навчання, невиконання та ухилення від виконання батьківських обов'язків відповідно до закону.

Статтею 35 Закону України «Про охорону дитинства» встановлено, що особи, винні у порушенні вимог законодавства про охорону дитинства, несуть цивільно-правову, адміністративну або кримінальну відповідальність відповідно до законів України.

Під невиконанням обов’язків по вихованню дітей слід розуміти різні форми бездії, внаслідок чого відсутня належна турбота про виховання та освіту неповнолітніх. Виховання складається з різного роду дій батьків, одним з елементів якого є нагляд за поведінкою дитини. А тому легковажне чи байдуже відношення батьків чи осіб, що їх замінюють, до поведінки дитини, відсутність належного нагляду за поведінкою і її відповідності нормам життя суспільства нерідко ведуть до вчинення дітьми правопорушень. В силу цього підставою для відповідальності батьків в разі вчинення дітьми адміністративних проступків і інших правопорушень є також неналежне виконання батьками обов’язків по вихованню, що призвело до правопорушення неповнолітнього.

Тому, вчинення неповнолітнім адміністративного правопорушення, свідчить про відсутність належного контролю батька за його поведінкою, про наявність прогалин у його вихованні, за що несе відповідальність батько дитини.

Батько неповнолітнього свою вину, у вчиненні правопорушення,  визнав повністю, у вчиненому щиро розкаявся.

Враховуючи ступінь вини батька за адміністративне правопорушення, суддя дійшов  висновку про накладення адміністративного стягнення у виді 850 (вісімсот п’ятдесят) гривень.

Станом на 22 травня 2019 року постанова суду від 8 травня 2019 року набула законної чинності.

З повним текстом постанови суду можна ознайомитись в ЄДРСР перейшовши за посиланням  - http://reestr.court.gov.ua/Review/81607996.

 

Нагадуємо: 

Переглянути відеоматеріал за даним фактом, які були оприлюднені у соціальній мережі Facebook на сторінці групи «Типичный Харьков», можна за посиланням https://www.facebook.com/groups/T1p1chn1y/permalink/842627126103020/

- на сайті «TIMES Харків» під назвою «Діти за кермом» за посиланням - https://times.kharkiv.ua/uk/2019/04/07/diti-za-kermom/.

-   на сайті  «POLITEKA» під назвою «Малолітній водій на євроблясі засвітився під Харковом: “покоління Зайцевих зростає” за посиланням - https://kharkov.politeka.net/ua/kharkov/974957-maloletnij-voditel-na-evrobljahe-zasvetilsja-pod-harkovom-pokolenie-zajcevyh-rastet/.

 

За повідомленням прес-служби суду