Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рекомендації ВККСУ для призначення на посади суддів за результатами кваліфікаційного оцінювання Вища рада правосуддя розгляне першочергово

22 травня 2018, 18:25

Під час засідання 22 травня 2018 рокуВища рада правосуддя розглянула питання про розподіл між членами Вищої ради правосуддя матеріалів рішень Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо рекомендацій для призначення кандидатів на посади суддів за результатами кваліфікаційного оцінювання.

Відповідно до частин другої та третьої статті 36 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» Рада ухвалює рішення щодо внесення Президентові України подання про призначення судді на посаду за результатами розгляду рекомендації Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, до якої обов’язково додається особова справа (досьє) кандидата на посаду судді. За результатами попереднього розгляду доповідач складає висновок щодо можливості призначення судді на посаду та виносить такий висновок на розгляд Вищої ради правосуддя.

Як повідомив під час засідання доповідач із вказаного питання –  заступник Голови ВРП Вадим Беляневич, до Вищої ради правосуддя 21 травня 2018 року від Вищої кваліфікаційної комісії суддів України надійшло 95 матеріалів рішень щодо рекомендацій для призначення на посади суддів за результатами кваліфікаційного оцінювання.

Нагадаємо, що пунктом 161 розділу ХV «Перехідні положення» Конституції України визначено, що повноваження суддів, призначених на посаду строком на п’ять років, припиняються із закінченням строку, на який їх було призначено. Водночас такі судді можуть бути призначені на посаду судді в порядку, визначеному законом. Відповідно до абзацу шостого пункту 13 розділу III «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про Вищу раду правосуддя» за результатами кваліфікаційного оцінювання суддя, призначений на посаду строком на п’ять років до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», повноваження якого припинилися із закінченням строку, на який його було призначено, може бути призначений на посаду за поданням Вищої ради правосуддя за умови підтвердження відповідності цій посаді згідно з підпунктами 2 та 4 пункту 161 розділу XV «Перехідні положення» Конституції України.

Враховуючи необхідність розгляду у стислі строки  рішень Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо рекомендацій для призначення кандидатів на посади суддів за результатами кваліфікаційного оцінювання, а також рівномірного їх розподілу між членами Вищої ради правосуддя, ВРП, керуючись статтею 34 Закону України «Про Вищу раду правосуддя», вирішила здійснити розподіл між членами Ради матеріалів рішень ВККСУ щодо рекомендацій для призначення кандидатів на посади суддів за результатами кваліфікаційного оцінювання без урахування раніше розподілених матеріалів та коефіцієнтів навантаження.

Відповідне рішення було прийнято на засіданні Ради 22  травня 2018 року.

Зауважимо, що у Вищій раді правосуддя діє автоматизована система визначення члена Вищої ради правосуддя – доповідача при здійсненні ним повноважень відповідно до Конституції та законів України. Положення про автоматизовану систему розподілу справ (визначення члена Вищої ради правосуддя – доповідача)затверджене рішенням Вищої ради правосуддя від 16 листопада 2017 року № 3689/0/15-17 (зі змінами, внесеними рішенням ВРП від 11 січня 2018 року № 38/0/15-18).  Автоматизована система забезпечує об’єктивний та неупереджений розподіл справ між членами Ради з дотриманням принципу випадковості, у хронологічному порядку надходження справ, у рівній кількості для кожного члена Вищої ради правосуддя з урахуванням коефіцієнтів навантаження(пункт 1.2 Положення). Згідно з пунктом 1.3 Положення справи розподіляються між усіма членами ВРП з урахуванням вимог пунктів 2.5 та 2.6 Положення. Пунктом 2.6 Положення передбачено, що особливості автоматизованого розподілу справи визначаються Вищою радою правосуддя, про що приймається відповідне рішення, зокрема за необхідності рівномірного розподілу між членами Ради окремої категорії справ.

 Прес-центр судової влади України