Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Україна проходить тест на відповідність судової системи еталонним тестам Венеціанської комісії «Rule of Law Checklist»

19 липня 2019, 15:41

18 липня 2019 року пройшла зустріч дорадчої групи партнерів Програми USAID «Нове правосуддя», учасники якої обговорили показники відповідності судової системи України еталонним тестам Венеціанської комісії «Rule of Law Checklist» за 2018 рік.

Під час заходу партнери Програми взяли участь в експертному опитуванні стосовно відповідності судової системи України еталонним тестам Венеціанської комісії «Rule of Law Checklist» («Мірило правовладдя») і порівняли його результати з результатами попередніх опитувань (за 2017 та 2018 роки).

Згідно з даними 2018 року частка відповідності судової системи України еталонним тестам документа Венеціанської комісії становить 55,8 %, у 2017 році – 54 %.

Цей показник демонструє стійку тенденцію до зростання.

Експерти надали позитивні оцінки таким критеріям впровадження принципу верховенства права в Україні, як чітке врегулювання Конституцією України засадничих принципів незалежності суду, можливість особи оскаржити дії чи рішення публічних і приватних осіб, відсутність обмежень в учасника процесу щодо доступу до матеріалів справи, гарантованість правовими приписами та на практиці права особи не свідчити проти себе чи членів родини, доступність судових рішень для суспільства, доступність інформації про суд для людей. Водночас проблемними залишаються питання суспільного сприйняття суду як незалежного та безстороннього інституту, виконання судових рішень,  наявність скарг до українських судів та Європейського суду з прав людини щодо невиконання судових рішень, позитивного сприйняття суспільством діяльності з протидії корупції як належної та ефективної тощо.

Учасники ознайомились також із висновками щодо застосування Системи оцінювання роботи суду (СОРС) українськими судами у співпраці із громадськими організаціями у 2019 році на прикладі судів Одеської та Волинської областей.

Крім того, учасники зустрічі порівняли результати всеукраїнських опитувань правників, які беруть участь у судових провадженнях, працівників апарату суду та присяжних з результатами застосування СОРС і надали рекомендації щодо підвищення ефективності виконання завдань Програми USAID «Нове правосуддя» та досягнення її цілей.

Участь у заході взяли судді та представники Верховного Суду, судді та працівники апарату Вищого антикорупційного суду, представники Вищої ради правосуддя, члени Ради суддів України, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Громадської ради доброчесності, представники Державної судової адміністрації України, Національної школи суддів України, донорської спільноти та громадських організацій, які активно долучаються до реформи системи правосуддя.

Прес-центр судової влади України