Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Верховному Суді розпочалося навчання суддів щодо медіації

17 травня 2019, 14:11

Протягом 16–17 травня 2019 року у Верховному Суді в рамках Проекту Twinning «Посилення інституційної спроможності Верховного Суду у сфері захисту прав людини на національному рівні» проходитиме навчання суддів Верховного Суду та суддів нижчих інстанцій «Медіація та врегулювання спорів за рахунок медіації» за участю європейських експертів.

З вітальним словом виступили постійний радник Проекту Twinning Яутріте Брієде та начальник відділу підготовки суддів Національної школи суддів України Іван Балаклицький.

Лекторами семінару стали суддя Верховного суду Латвійської Республіки, представник Латвії у Європейській асоціації суддів з питань медіації (GEMME) Зане Петерсоне та сертифікований медіатор Латвійської Республіки Лелде Капіня.

Під час навчання учасники ознайомилися з концепцією, основними принципами медіації та роллю медіатора у цьому процесі. Зане Петерсоне навела декілька цікавих прикладів з власного досвіду, в тому числі й з укладання медіативних угод та запропонувала слухачам самостійно знайти шляхи вирішення конфлікту. Суддя також поінформувала аудиторію про різні методи використання медіації у європейських країнах, США, Канаді та Росії й розповіла про законодавчу базу, яка регулює шляхи вирішення спорів. Зацікавленість аудиторії викликала діяльність Європейської асоціації суддів з питань медіації. Лектор зауважила, що на сучасному етапі не всі громадяни готові самостійно звертатися до медіаторів і воліють іти до суду. Це, на думку судді, є проблемою, адже нерідко під час медіації учасники процесу мають можливість знайти більше компромісних рішень, які могли б їх задовольнити.

Лелде Капіня зазначила, що завданням медіатора є встановлення взаєморозуміння та завоювання довіри учасників, робота з їх емоційним станом та пошук об’єктивної інформації щодо конфлікту. Крім того, медіатор може запропонувати декілька варіантів вирішення ситуації, але саме від сторін залежить успіх звернення до медіації. Трапляються випадки, коли після усної домовленості вони можуть відмовитися від остаточного підписання всіх документів, і медіатор повинен уміти правильно реагувати на це та дізнаватися причини подібного рішення. Лелде Капіня приділила увагу і різним технікам медіації.

Слухачі взяли участь у рольовій грі демонстрації процесу медіації та проаналізували результати вирішення запропонованих для роботи спорів. Вони також дізналися про розробку медіації та медіаційних систем у різних країнах.

На другий день проведення семінару учасники обговорять визначення придатності медіації, види конфлікту та інтересів сторін. Основною ж темою будуть методи врегулювання спорів за рахунок медіації.

Семінар проведено Проектом Twinning «Посилення інституційної спроможності Верховного Суду у сфері захисту прав людини на національному рівні» у співпраці з Верховним Судом та Національною школою суддів України, за фінансової підтримки ЄС.

За повідомленням прес-служби суду