Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд стягнув з держави на користь незаконно засудженого чоловіка 500 000 грн. моральної шкоди

05 червня 2020, 14:23

Тростянецький районний суд Сумської області розглянув цивільну справу за позовом мешканця міста Охтирка Сумської області про відшкодування моральної шкоди завданої незаконними діями органів досудового слідства та суду.

За обставинами справи у 2013 році стосовно 38-річного чоловіка було відкрито кримінальне провадження за фактом вимагання неправомірної вигоди у розмірі 6000 грн. З листопада 2013 року по вересень 2019 року чоловік перебував під слідством і судом.

Кримінальне провадження відносно чоловіка неодноразово розглядались Охтирським міськрайонний судом Сумської області, обвинувальні вироки переглядались Апеляційним судом Сумської області, Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ та новоствореним Верховним Судом.

У лютому 2016 року обвинувачений був  визнаний винним у скоєнні кримінального правопорушення та призначили покарання у вигляді 2 років 6 місяців позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади у правоохоронних органах строком на 2 роки. З березня по листопад 2016 року позивач відбував покарання у  Державній установі «Сумський слідчий ізолятор». У  листопаді 2016 року ухвалою касаційного суду обвинувальний вирок скасовано і чоловіка було вирішено негайно звільнити з-під варти в залі суду.

У січні 2019 року після нового розгляду кримінального провадження Охтирським міськрайонним судом Сумської області відносно засудженого ухвалено виправдувальний вирок, який Сумський апеляційний суд залишив без змін. 

На момент затримання у 2013 році за підозрою у вчинені злочину чоловік проходив службу в органах внутрішніх справ. У результаті службового розслідування, проведеного за фактом відкриття кримінального провадження, позивача було звільнено із займаної посади.

Виправданий у січні 2020 року звернувся до суду, стверджуючи, що  за  час його  кримінального переслідування він зазнав моральної шкоди, яку оцінив у 3 000 000 грн.

Під час судового розгляду, суд установив, що протягом майже 6  років  позивач перебував під слідством та судом, він був незаконно затриманий, до нього застосовувались запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою та у вигляді застави, він тривалий час був обмежений у вільному пересуванні як по території України, так і за її межами, був ізольований протягом 09 місяців від суспільства, родини та близьких осіб у  Державній установі «Сумський слідчий ізолятор», у зв’язку з порушенням кримінального провадження його було звільнено зі служби в органах внутрішніх справ, він  був позбавлений можливості забезпечити нормальне існування для себе та членів своєї сім`ї, було порушено його нормальні життєві зв`язки і спосіб життя.

Відшкодування моральної шкоди за час перебування під слідством чи судом провадиться виходячи з розміру не менше одного мінімального розміру заробітної плати за кожен місяць перебування під слідством чи судом (стаття 13 Закону України «Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури і суду»).

Визначений законом розмір є мінімальним, а суд може застосовувати і більший розмір відшкодування.

Ураховуючи період перебування позивача під слідством та судом  розмір відшкодування моральної шкоди не може бути меншим, ніж 330 610 грн. (4723 грн. х 70 місяців).

Проте, з огляду на обставини цієї справи, характер і обсяг страждань, тяжкість вимушених змін у життєвих і суспільних стосунках, ступінь зниження престижу, репутації, які відбулись у житті позивач, суд частково задовольнив позовні вимоги та стягнув на його користь 500 тисяч гривень відшкодування моральної шкоди за рахунок Державного бюджету України.

Наразі рішення не набрало чинності, на нього може бути подана апеляція до Сумського апеляційного суду протягом 30 днів дня складення повного тексту рішення.

З  текстом рішення можна ознайомитися у Єдиному державному реєстрі судових рішень, здійснивши пошук за номером справи 588/ 5399/19.

За повідомленням прес-служби суду