Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інтереси дитини понад усе: суд вкотре позбавив матір батьківських прав

23 липня 2019, 17:35

Мешканка с.Боромля Тростянецького району у грудні 2016 року рішенням суду вже була позбавлена батьківських прав стосовно її трьох малолітніх дітей  - двох доньок 2005 та 2011 року народження та сина  2014 року народження.

Після  цього жінка у січні 2017 року народила четверту дитину – доньку, але спосіб життя та ставлення до виконання батьківських обов’язків не змінила. У січні 2019 року дівчинка за рішенням органу опіки та піклування (Боромлянської сільської ради) була відібрана від матері з метою недопущення залишення дитини в небезпеці, що загрожує її життю і здоров’ю, оскільки мати безвідповідально ставилась до виконання батьківських обов’язків: не створила належних умов для проживання доньки, дитина не доглянута, не отримувала збалансованого харчування, дитячі речі не випрані, засоби гігієни майже відсутні. Напередодні відібрання  доньки, жінка  зі співмешканцем   вчинили бійку, внаслідок чого постраждала дитина. На пропозицію направити дитину до медичного закладу для обстеження та, при необхідності, лікування, мати категорично відмовилась, при цьому поводила себе неадекватно, закрилась у будинку, кричала, нецензурно лаялась.  Крім того, жінка має хронічне захворювання легень з підозрою на туберкульоз.

Дитина соціальними службами на час розгляду питання судом була влаштована у сім’ю патронатного вихователя.

Судом під час судового розгляду відповідачці було запропоновано надати докази щодо зміни її сімейного та матеріального стану, однак відповідач в судове засідання   не з’явилась. Орган опіки і піклування надав докази того, що будинок, де проживала родина у занедбаному стані, розбиті вікна, зруйнований паркан, хвіртка, ворота відсутні, в будинку ніхто не проживає.

Дослідивши всі докази, суд дійшов висновку, що жінка самоусунулася від виховання доньки, будь-якого інтересу до місцезнаходження дитини не проявляє, не відвідує, належних умов проживання, безпечних для життя і здоров’я не створила.

18 липня 2019 року суд ухвалив рішення за позовом Боромлянської сільської ради та позбавив мати батьківських прав стосовно її четвертої дитини та стягнув з неї аліменти на користь опікуна чи закладу, де буде знаходитися дитина до повноліття.

З рішенням суду, яке набере законної сили через 30 днів, можна ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень, справа №  588/179/19.

Слід зазначити, що батьки, які втратили права щодо дитини: втрачають право на виховання дітей,  перестають бути представниками дитини, втрачають права на пільги і державну допомогу, не можуть бути усиновлювачами та опікунами, не можуть розраховувати на майнові права, пов’язані з батьківством і материнством, які присуджувалися б їм при непрацездатності.

Натомість позбавлення батька або матері батьківських прав не впливає на обсяг прав самих дітей. Дитина зберігає всі майнові права, засновані на кровній спорідненості, зокрема, право на аліменти, права власності на нерухоме майно або право користування житловим приміщенням, діти залишаються спадкоємцями першої черги.

 

За повідомленням прес-служби суду