Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Миколаєві обговорили пілотний проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину»

23 травня 2019, 15:25

Сьогодні, 23 травня 2019 року, відбувся круглий стіл за участю правників та експертів, на якому обговорили перші кроки реалізації пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» на території Миколаївської області.

 

Захід організовано Координаційним центром з надання правової допомоги спільно з представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. У ньому взяли участь директори Координаційного центру БВПД та Регіонального центру з надання БВПД у Миколаївській області, суддя-спікер Миколаївського апеляційного суду – Галущенко Олександр Іванович, представники органів прокуратури, юстиції, пробації, адвокати-медіатори, психологи та представники громадських організацій.

   Проект передбачає для дітей, які вперше вчинили злочин легкої або середньої тяжкості, пройти через програму відновлення та бути звільненими від кримінальної відповідальності.

   Головна мета проекту – дати шанс дитині уникнути покарання та стати на шлях виправлення та назавжди відмовитися від хибного шляху.

   Пілотний проект реалізовуватиметься на базі системи надання безоплатної правової допомоги та на першому етапі впроваджений в Донецькій, Одеській, Львівській, Луганській, Миколаївській та Харківській областях.

   У рамках ініціативи прокурор зможе запропонувати неповнолітньому, який вперше обвинувачується у вчиненні неважкого злочину, пройти процедуру відновлення. Тобто – примиритися з потерпілим за участі адвоката-медіатора системи безоплатної правової допомоги, який виступатиме у ролі посередника.

  Разом з адвокатом-медіатором неповнолітній, який підозрюється у вчиненні злочину, зможе знайти порозуміння з потерпілою стороною, відшкодувати завдану шкоду, пройти курс ресоціалізації, попрацювати з психологами, щоб у майбутньому не повторювати помилок.

 

 

За повідомленням прес-служби суду