Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд відмовив у задоволенні клопотання про відсторонення від посади Бобринецького міського голови

15 березня 2019, 15:48

Кропивницький апеляційний суд розглянув апеляційну скаргу сторони захисту підозрюваного Сніжка В.В. на ухвалу слідчого судді районного суду, якою підозрюваного  відсторонено від посади Бобринецького міського голови строком на два місяці, в межах строку досудового розслідування кримінального провадження за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених частиною першою статті 366, частиною другою статті 211 Кримінального кодексу України (Службове підроблення та Видання нормативно-правових актів, що зменшують надходження бюджету або збільшують витрати бюджету всупереч закону).

За версією слідства, 19.02.2018 та 20.08.2018 відбулися сесії Бобринецької міської ради,  участь в яких прийняли 15 та 20 депутатів відповідно, з 26 депутатів від загального складу ради. На сесіях розглядались питання про збільшення видатків міського бюджету та бюджету об’єднаної територіальної громади за рахунок залучення вільного залишку, що склався по загальному та спеціальному фонду. При цьому був відсутній кворум для прийняття вказаних рішень. А міський голова засвідчив власним підписом вказані рішення, тим самим будучи не уповноваженою особою, видав завідомо неправдивий офіційний документ, зміст якого повністю не відповідає дійсності, та за відсутності на те правових підстав та повноважень.

В апеляційній скарзі захисник зазначив, що надані стороною обвинувачення документи не підтверджують висунуту підозру, а навпаки спростовують її, оскільки рішення приймались не особисто головою Сніжком В.В., а Бобринецькою міською радою. В його діях відсутній склад інкримінованих статей КК України, а відсторонення від посади негативно вплине на організацію життєдіяльності громади.

Апеляційним судом враховано, що відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» міська рада є колегіальним органом, складається з депутатів, які обираються жителями міста, при цьому депутати ради не перебувають у службовій залежності з головою ради. Тому, на думку колегії суддів ризик того, що Сніжко В.В. незаконно впливатиме на свідків у цьому кримінальному провадженні з числа депутатів Бобринецької міської ради не знайшов своє підтвердження під час апеляційного розгляду.

Також не знайшов свого підтвердження ризик, що Сніжко В.В. матиме можливість знищити, сховати або спотворити документи, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, з метою приховання фактів своєї злочинної діяльності, оскільки документи вже вилучені та перебувають у віданні органів досудового розслідування.

Враховуючи, що прокурором не доведено необхідність відсторонення Сніжка В.В.  від посади для запобігання ризикам, на які прокурор покликається у клопотанні, та не достатність доказів, які вказують на вчинення Сніжком В.В. кримінального правопорушення, колегія суддів прийшла до висновку про те, що апеляційну скаргу захисника необхідно задовольнити, скасувати ухвалу слідчого судді та відмовити у задоволенні клопотання прокурора про відсторонення Сніжка В.В. від посади Бобринецького міського голови.

Ухвала апеляційного суду є остаточною і в касаційному порядку оскарженню не підлягає. Повний текст ухвали суду буде доступний після його внесення до Єдиного державного реєстру судових рішень за єдиним унікальним номером справи №383/1203/18.

Інформативно:

Стаття 366 Кримінального кодексу України Службове підроблення

  1. Складання, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення офіційних документів -

караються штрафом до двохсот п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Стаття 211 Кримінального кодексу України  Видання нормативно-правових актів, що зменшують надходження бюджету або збільшують витрати бюджету всупереч закону

  1. Видання службовою особою нормативно-правових актів, що зменшують надходження бюджету або збільшують витрати бюджету всупереч закону, якщо предметом таких дій були бюджетні кошти у великих розмірах, -

карається штрафом від ста до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк до чотирьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

  1. Ті самі дії, предметом яких були бюджетні кошти в особливо великих розмірах або вчинені повторно, -

караються позбавленням волі на строк від двох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

 

За повідомленням прес-служби суду