Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова КСУ Станіслав Шевчук: «Успішною є та держава, де забезпечується поділ влади та поважається Основний Закон»

23 травня 2018, 14:32

22 травня Голова Конституційного Суду України Станіслав Шевчук провів робочу зустріч з представниками депутатської фракції «Об’єднання «Самопоміч» в рамках ініціативи обговорення питань, пов’язаних із законодавчою діяльністю.

У заході взяли участь голова депутатської фракції «Об’єднання «Самопоміч» Олег Березюкйого заступники – Єгор Соболєв та Руслан Сидорович, члени фракції Вікторія ВойціцькаЛюбомир ЗубачПавло Костенко, Тарас Пастух.

Голова Конституційного Суду України Станіслав Шевчук нагадав, що у результаті судової реформи було запроваджено інститут конституційної скарги. Він зазначив, що досить довго очікувалось запровадження в Україні цього інституту, який відкриває безпосередній доступ до конституційного судочинства. Очільник Суду акцентував увагу присутніх на тому, що 21 травня відбулося перше відкрите пленарне засідання за конституційною скаргою. «Конституційний Суд України захищає людину від держави, – зауважив Станіслав Шевчук, – в даному випадку – від неконституційних законів». Люди оскаржують саме закони, додав він, і це є викликом для всіх нас.

Станіслав Шевчук наголосив на виключній відповідальності органів державної влади перед громадянами України. Тому, на його глибоке переконання, важливо об’єднати зусилля у захисті прав людини як найвищої цінності в державі. Голова Суду акцентував увагу на необхідності посилення комунікації – створенні відкритого діалогу задля зміцнення авторитету Конституції України і захисту прав людини. «Успішною є та держава, – зазначив промовець, – де забезпечується поділ влади та поважається Основний Закон».

Конституційним Судом України у цьому році було ухвалено 5 рішень, наголосив очільник Суду, 2 з яких стосуються неконституційності законів у цілому через порушення процедури їх розгляду та ухвалення. Він зауважив, що мова йде про закони України «Про засади державної мовної політики» та «Про всеукраїнський референдум». При чому, додав Станіслав Шевчук, якщо у другому випадку обґрунтовано й неконституційність змісту Закону, то у першому – Закон визнано неконституційним виключно через грубе та системне порушення конституційної процедури його розгляду та ухвалення.

«Вивчивши матеріали справи, у тому числі й відеозапис пленарного засідання Верховної Ради України, Суд встановив, що мало місце, зокрема, порушення цієї процедури», – підкреслив Станіслав Шевчук. У зв’язку з вищезазначеним, на думку Голови КСУ, актуалізується питання підвищення стандартів законотворчості.

Голова депутатської фракції «Об’єднання «Самопоміч» Олег Березюк подякував Голові КСУ Станіславу Шевчуку за проявлену ініціативу створення відкритого діалогу між гілками влади та наголосив на важливості проведення подібних зустрічей. Він зазначив, що конституційний суд у демократичні державі – це сакральний орган, що має поєднувати букву та дух закону. «Сьогодні перед Конституційним Судом України стоять надзвичайно складні задачі», – додав він.

«Ваша мета – побудувати новий Конституційний Суд України, зважаючи на ситуацію в країні, є не простою та викликає надзвичайну повагу», – зазначив член фракції «Об’єднання «Самопоміч» Любомир Зубач. Він підкреслив, що Конституційний Суд – це арбітр між гілками влади, довіра до якого має бути абсолютною. Саме тому, переконаний промовець, важливо роз’яснювати рішення єдиного органу конституційної юрисдикції шляхом активної комунікації з громадськістю.

Заступник голови депутатської фракції Руслан Сидорович акцентував увагу на важливості рішень Конституційного Суду України, якими було визнано неконституційними закони у зв’язку з порушенням процедури їх розгляду та ухвалення. «Ми наполягаємо на дотриманні Регламенту Верховної Ради України, як на одному з елементів демократії», – додав він.

Руслан Сидорович зазначив, що сьогодні в країні існує криза справедливості. З огляду на це, на його думку, роль Конституційного Суду України, без сумніву, зростає з кожним днем, і його авторитет є надзвичайно важливим.

Промовець також підкреслив актуальність інституту конституційної скарги не лише для звичайних громадян, а й для народних депутатів. Він додав, що тепер не потрібно збирати необхідні для конституційного подання 45 голосів, щоб звернутися до Конституційного Суду України, можна скористатися конституційною скаргою. «Закони мають відповідати здоровому глузду, і тоді вони не будуть викликати ніяких запитань», – зауважив Руслан Сидорович.

На завершення зустрічі Голова Конституційного Суду України Станіслав Шевчук подякував співрозмовникам за плідну зустріч та підтримку ініціативи Суду задля досягнення спільної мети – забезпечення конституційних прав і свобод людини.

 

За повідомленням прес-служби суду