Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Обухівського районного суду Київської області Кравченко М.В. повідомив про втручання в його діяльність з боку адвоката

21 травня 2018, 17:03

У повідомленні зазначено, що у провадженні судді Обухівського районного суду Київської області перебувають цивільні справи за позовом до ПАТ «Центренерго» про відшкодування моральної шкоди.

Кравченко М.В. інформує, що у всіх цивільних справах представником позивачів є адвокат − директор приватного підприємства «Юридична фірма «Імператив плюс», який також є одним із представників позивачів у цивільних справах за позовом майже шестисот мешканців Васильківського району до ТОВ «Побутрембудматеріали», ТОВ «БРСМ-Нафта», ТОВ «Укртрансойл-2009», ТОВ «Парком Транс» про відшкодування моральної шкоди на загальну суму майже 500 мільйонів гривень, а також за позовом більше як п’ятисот громадян до ПАТ «Центренерго» про стягнення коштів на загальну суму майже 500 мільйонів гривень.

Суддя повідомляє, що у вказаних цивільних справах, які перебувають у його провадженні, кожен із позивачів просить стягнути на його користь по 1 843 200 грн відшкодування моральної шкоди.

27 квітня 2018 року судді було передано на розгляд заяву про відвід головуючого судді Зінченка О.М. в іншій цивільній справі за позовом до ПАТ «Центренерго» про відшкодування моральної шкоди.

Під час судового засідання 3 травня 2018 року заявник заявив усно та подав письмову заяву про недовіру Кравченку М.В. як судді, до якої було додано значну кількість документів, хоча, за словами судді, при цьому він зазначив про відсутність правових підстав для подання такої заяви, яка не могла бути вирішена по суті в силу приписів частини третьої статті 40 Цивільного процесуального кодексу України.

Із поданих в судовому засіданні письмових доказів та усних пояснень судді стало відомо, що 19 січня 2018 року, 6 квітня 2018 року, 20 квітня 2018 року учасник справи звертався до Вищої ради правосуддя із дисциплінарними скаргами, у яких просив притягнути суддю до дисциплінарної відповідальності.

Крім того, суддя стверджує, що до Вищої ради правосуддя було направлено три депутатських звернення народних депутатів України з аналогічними вимогами за ініціативи цієї самої особи.

Також Кравченко М.В. повідомляє, що 24 січня 2018 року особа звернулася до прокуратури Київської області із повідомленням про кримінальне правопорушення. Ухвалою слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 28 лютого 2018 року скаргу адвоката на бездіяльність службової особи прокуратури Київської області щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про вчинення кримінального правопорушення задоволено, зобов’язано службову особу прокуратури Київської області, уповноважену на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зареєструвати заяву громадянина від 24 січня 2018 року та внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення відповідно до вимог статті 214 Кримінального процесуального кодексу України.

На думку судді, доводи дисциплінарних скарг, повідомлення про злочин є цілком ідентичними і стосуються тих самих обставин щодо прийняття ним процесуальних рішень щодо відкриття провадження, розгляду певних заяв і клопотань у цивільних справах.

  У зверненні суддя звертає увагу, що копії дисциплінарних скарг, ухвали слідчого судді, повідомлення про кримінальне правопорушення були подані під час розгляду цивільних справ до завершення їх розгляду по суті.

Кравченко М.В. вважає, що 3 травня 2018 року вказана особа публічно під час судового засідання фактично повідомила, що може припинити переслідувати суддю за його позицію у вказаних справах, якщо йому сприятимуть у задоволенні його позовів, пропонуючи «зарити топор війни» за умови забезпечення суддею вигідного для особи результату розгляду поданих ним позовів.

Голова Обухівського районного суду Київської області вважає, що сукупність зазначених обставин свідчить про умисне та грубе втручання у здійснення ним правосуддя, прояви протиправного тиску на нього як на суддю з метою вирішення цивільних справ на користь зацікавлених осіб шляхом намагань відвести суддю від розгляду справи за його участю. Також, на думку судді, деякі учасники судового процесу намагалися залякувати інших суддів для вирішення цілої низки цивільних справ на користь однієї зі сторін, фактично реалізовували погрози щодо притягнення судді до дисциплінарної та кримінальної відповідальності за винесення невигідного судового рішення, складали скарги на дії судді до завершення розгляду справи по суті.

Суддя вказує, що оскільки позивач є учасником судового провадження, його заява про начебто вчинення суддею злочину, передбаченого статтею 375 Кримінального кодексу України, який, на його думку, полягає у винесенні ним завідомо неправосудних рішень у цивільних справах, була подана ним до Генеральної прокуратури України до закінчення судового розгляду цієї справи. Така дія, як вважає суддя, має ознаки впливу на суд, що передбачає кримінальну відповідальність за статтею 376 Кримінального кодексу України.

У зв’язку з наведеним голова Обухівського районного суду Київської області Кравченко Максим Володимирович повідомляє Вищу раду правосуддя про втручання в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя, яке, на його думку, допущено адвокатом. 

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддями фактів та ухвалено відповідне рішення.

Прес-центр судової влади України