Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Верховного Суду розповіла про механізм компенсації за пошкодження та руйнування житла внаслідок збройної агресії рф 

26 березня 2024, 14:54

Судді Верховного Суду долучилися до обговорення головних тенденцій розвитку національних засобів правового захисту та механізмів відшкодування, яке відбулося в межах Міжнародного круглого столу «Відшкодування збитків, втрат та травм, спричинених агресією Російської Федерації проти України».

Учасники круглого столу обговорили питання, які висвітлені в експертному звіті у межах проєктів співпраці Ради Європи «Посилення судових та позасудових засобів захисту прав осіб, постраждалих від війни в Україні» і «Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду», що реалізується через План дій Ради Європи для України на 2023–2026 роки «Стійкість, відновлення і відбудова».

Секретар Другої судової палати Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Марина Червинська поінформувала учасників круглого столу про запроваджений Законом України «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України» адміністративний механізм компенсації за спричинене російською агресією пошкодження та руйнування житла. Він дає можливість потерпілим отримати компенсацію за пошкодження та руйнування житла без судового спору, з одночасною передачею права вимоги до держави-агресора державі / територіальній громаді.

Суддя наголосила на тому, що відповідно до цього Закону після отримання компенсації за зруйноване житло заявник укладає договір про відступлення державі / територіальній громаді права вимоги до рф щодо відшкодування збитків за знищений об’єкт нерухомого майна. Проте цей механізм не передбачає зобов’язання для заявника в межах сфери дії Закону розкривати інформацію про подання ним позову про відшкодування того ж самого збитку в судах при отриманні компенсації згідно із зазначеним Законом.

Під час заходу обговорили й проблемні питання щодо відшкодування моральних збитків, втрат і травм, які спричинені агресією рф, з огляду на відсутність законодавчого регулювання цих питань на відміну від законодавчо визначеного адміністративного механізму компенсації за пошкодження та руйнування житла. Крім того, був зроблений огляд судової практики за позовами до Держави Україна, до рф, розв’язання проблемних питань щодо судового імунітету держави-агресора й, відповідно, можливості допуску та виконання рішень про стягнення відшкодування з держави-агресора за спричинену моральну шкоду, каліцтво тощо.

У роботі круглого столу також взяли участь суддя Великої Палати Верховного Суду Ольга Ступак, суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді Микола Гімон, суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Світлана Яковлєва та суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді Наталя Волковицька.

Захід організовано Офісом Ради Європи в Україні, Міжнародною організацією з міграції та Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Верховний Суд