Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

НШСУ запрошує на курс “Кіберзлочинність та електронні докази”

25 березня 2024, 09:55

16 квітня – 21 червня 2024 року Національна школа суддів України спільно з Проєктом Ради Європи "HELP (Освіта в галузі прав людини для юристів) для України в тому числі під час війни" та Тренінговим центром прокурорів проводять курс Програми Ради Європи HELP "Кіберзлочинність та електронні докази".

Кіберзлочинність є загрозою для прав людини, демократії та верховенства права. Боротьба з кіберзлочинністю є значним викликом для держави, оскільки із розвитком новітніх технологій з’являються нові злочинні можливості. У зв’язку із високим рівнем небезпеки від протиправних дій у кіберпросторі, світовим суспільством оголошено боротьбу з кіберзлочинністю як одним із пріоритетних напрямків діяльності державних та правоохоронних органів. Рада Європи здійснює реалізацію низки ініціатив, спрямованих на боротьбу з кіберзлочинністю. Зокрема, у листопаді 2001 року була прийнята Конвенція про кіберзлочинність, яка набула чинності 1 липня 2006 року.

Курсом охоплені не лише питання про боротьбу та запобігання з кіберзлочинністю, а й питання електронних доказів у кримінальному провадженні.

Цей курс першочергово створено для фахівців у галузі права (суддів, прокурорів, юристів, працівників апарату суду), працівників правоохоронних органів, державних органів, а також неурядових організацій.

Курс покликаний поглибити знання фахівців-практиків ефективно застосовувати стандарти, розроблені в межах Конвенції Ради Європи про кіберзлочинність, у своїй повсякденній роботі.

Курс складається з таких семи модулів:

1. Вступ до комп’ютерів, мереж і кіберзлочинність

2. Будапештська конвенція – загальний огляд

3. Кіберзлочинність та пов’язані з цим правопорушення

4. Електронні докази та процесуальне право

5. Будапештська Конвенція – Положення про міжнародне співробітництво

6. Права людини у кіберпросторі

7. Другий додатковий протокол до Будапештської конвенції.

Курс надасть інструменти щодо виявлення та розслідування кіберзлочинів, а також збирання, фіксації, та оцінки електронних доказів з погляду належності, достовірності та допустимості.

Запуск курсу відбудеться 16 квітня 2024 року у Київській області offline. Кількість суддів-учасників – 25. Метою заходу із запуску курсу є ознайомлення учасників з темою курсу і платформою HELP, сторінкою курсу на якій група буде проходити курсу за підтримки тьюторів.

Зацікавлені учасники повинні бути присутніми на стартовому заході; взяти на себе зобов'язання пройти та завершити онлайн курс з тьютором (приблизно 1–2 години навчання на тиждень); зареєструватися на захід; мати ноутбук/планшет/смартфон для доступу до платформи електронного навчання HELP.

Тьютори курсу:

  • Дмитро Крівцов, суддя Московського районного суду міста Харкова;
  • Інга Каланча, начальник Новоселицького відділу Чернівецької окружної прокуратури Чернівецької області;
  • Аревік Абрамянц, заступник начальника аналітичного відділу підготовки прокурорів Тренінгового центру прокурорів України.

Координатор курсу від НШСУ: Тамара Закревська, заступниця начальника відділу підготовки викладачів(тренерів), номер телефону: 050 971 14 99, e-mail: zakrevskato@ukr.net.

Для участі зареєструйтесь за посиланням до 3 квітня 2024 року.

Склад учасників буде формуватися на конкурсній основі (з урахуванням спеціалізації, досвіду участі в курсах HELP, гендерної рівності та рівномірного регіонального представництва).

Національна школа суддів України