Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Три кандидати на посаду судді КСУ за квотою з'їзду суддів України продовжать участь у відборі - рішення ДГЕ

25 березня 2024, 09:30

Дорадча група експертів 23 березня 2024 року провела засідання, на якому підбила підсумки етапу оцінювання моральних якостей кандидатів на посаду судді КСУ, а також ухвалила низку рішень щодо проведення оцінювання рівня компетентності у сфері права.

Нагадаємо, що 2 - 8 березня 2024 року Дорадча група експертів провела співбесіди з кандидатами та протягом наступних 15 днів завершила оцінювання відповідності кандидатів на посаду судді Конституційного Суду України критерію високих моральних якостей.

Оцінку "відповідає" критерію високих моральних якостей отримали такі кандидати на посаду судді Конституційного Суду, допущені до конкурсу за квотою зʼїзду суддів України: 

- Алла Олійник - суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

- Олександра Яновська - суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, суддя-спікер.

- Наталія Денисенко - заступник керівника Управління порівняльно-правового аналізу - завідувач відділу порівняльних досліджень Правового департаменту Секретаріату КСУ (допущена також і за квотою Парламенту України).

Таким чином, 3 кандидати претендують на 2 вакантні посади за квотою зʼїзду суддів України. Ці кандидати потрапляють до наступного етапу конкурсного відбору – оцінки рівня компетентності у сфері права.

Інші кандидати, які відповідно отримали оцінку "не відповідає", вважаються такими, що не пройшли цей етап оцінювання та припиняють участь в конкурсі, а це:

 Ігор Бичков - суддя Ковпаківського районного суду міста Суми;

Олена Волкова - суддя Южноукраїнського міського суду Миколаївської області;

Володимир Ратуш - адвокат;

Олександр Ткаченко - суддя Господарського суду Миколаївської області.

Раніше семеро претендентів припинили участь в конкурсних процедурах за власним бажанням. Серед них: Блажівська Оксана Євгеніївна – суддя Господарського суду міста Києва (7 березня 2024 року); Ігнатенко Вадим Миколайович – суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду (26 лютого 2024 року); Коровайко Олександр Іванович – голова Херсонського апеляційного суду (6 березня 2024 року); Мартєв Сергій Юрійович – суддя Великої Палати Верховного Суду (1 березня 2024 року); Панченко Наталія Дмитрівна – суддя Київського окружного адміністративного суду (3 березня 2024 року); Печений Олег Петрович – доцент кафедри цивільного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого (2 березня 2024 року); Прокопенко Олександр Борисович – суддя Верховного Суду (1 березня 2024 року).

Також 23 березня Дорадча група експертів отримала заяву кандидатки на посаду судді КСУ Олесі Галамай - судді Господарського суду Львівської області, яка  була допущеною до конкурсного відбору Радою суддів України за квотою зʼїзду суддів України, про припинення її участі в конкурсному відборі. 

Олеся Галамай вирішила добровільно припинити участь в конкурсному відборі на посаду судді Конституційного Суду України на етапі оцінювання її на відповідність критерію високих моральних якостей та надіслала Дорадчій групі експертів відповідну заяву. 

Дорадча група експертів під час засідання 23 березня звернула увагу на ситуацію, що склалася в конкурсі за квотою зʼїзду суддів України, де відповідно до вимог щодо мінімально допустимого конкурсу на одну посаду, на дві вакантних посади має претендувати не менше чотирьох кандидатів.

Довідково: якщо за результатами оцінювання кількість кандидатів, які відповідають критерію високих моральних якостей, становить менше ніж дві особи на одну вакантну посаду судді Конституційного Суду, конкурсна комісія, Комітет, Рада суддів України невідкладно, але не пізніше двадцяти днів, оголошують новий конкурсний відбір на таку вакантну посаду, який проводиться у порядку, визначеному цим Законом (частина четверта статті 10-8 в редакції Закону про КСУ № 3277-IX від 27.07.2023).

Рада суддів України