Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Довічне позбавлення волі – за обвинуваченням у порушенні законів та звичаїв війни: ухвалено вирок військовослужбовцю збройних сил рф

03 травня 2024, 11:51

30 квітня 2024 року колегією суддів Київського районного суду м. Харкова ухвалено вирок у кримінальному провадженні за обвинуваченням громадянина рф З. – військовослужбовця збройних сил РФ у вчиненні злочину, передбаченого частиною 2 статті 438 Кримінального кодексу України, а саме: за віддання наказу про вчинення дій, які порушують закони та звичаї війни, що передбачені міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, поєднані з умисним вбивством.

Кримінальне провадження розглядалось у спеціальному судовому провадженні (in absentia) - за відсутністю обвинуваченого, за участю захисника, якого було призначено державою. При цьому, судом було вжито всіх заходів про виклик обвинуваченого у судові засідання. Обвинувачений був поінформований належним чином про дати слухання справи, а також були дотримані його права на належне представництво у суді, відповідно до вимог КПК України.

Вироком суду громадянина рф З. визнано винуватим у скоєнні дій під час безпосередньої участі у збройному конфлікті, розумінні, що перед ним знаходиться цивільне населення, яке перебуває під захистом Женевської конвенції, будучи обізнаним про норми міжнародного гуманітарного права та тим, що цивільні особи перебувають під захистом, та не повинні бути об’єктом нападів, діючи умисно, усвідомлюючи злочинність власних дій та передбачаючи їх наслідки та бажаючи їх настання з мотивів помсти за невиконання цивільними особами вказівок військовослужбовців зс рф з метою залякати цивільних осіб і домогтися безумовного виконання відданих їм вказівок віддав підлеглим військовослужбовцям військової частини зс рф, які перебували на території суверенної  України,  відкрити вогонь на ураження із стрілецької зброї по присутнім цивільним громадянам та транспортним засобам, де також перебували цивільні люди, тобто у скоєнні дій, які порушують закони та звичаї війни, що передбачені міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, в порушення вимог  статтей 51, 57 Конвенції та Додаткового протоколу до Женевських конвенцій, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів (Протокол І).

За вчинення вищезазначеного кримінального правопорушення громадянина рф З. засуджено до довічного позбавлення волі.